O povestioara romaneasca, reala si actuala despre dorinta, ambitie si frica.
In derularea visului meu de a deschide un magazin, am decis sa fac, totusi, macar un pas concret. Acela de a invata cum functioneaza un magazin. Si nu oricare, ci unul de succes, adica unul in care sunt multi clienti.
Pe vremea aia era brandul de haine Zara.
Si cum era cel mai bine sa-l studiez de aproape? Sa ma angajez. Zis si facut. Mi-am creat din rasputeri un CV si am plecat hotarat spre Zara Plaza sa ma angajez. Nu stiu cum, dar eram sigur ca ma angajeaza. Simteam. Asta s-a si intamplat.
Managera de de magazin, Carmen, mi-a spus ca se deschide Zara Baneasa. Trainingul urma sa fie in scurt timp.
Aveam 23 de ani si eram fascinat modul in care se desfasurau lucrurile. Am ajuns la Rin Grand Hotel, 4*. Erau apoximativ 200 de oameni care urmau sa se angajeze pentru magazinele grupului INDITEX, Zara, Bershka, Stradivarius, Pull and Bear, Oysho, Massimo Dutti.
Imi aduc aminte de cat de mic si neinsemnat ma simteam. Eu, golanasul, venit din provincie cu o experienta de santierist. Insa aveam grija ca asta sa nu o vada nimeni. Masca era cea care ma "salva".
Am vazut un profesionist in trainerul venit din Spania. Explica ca la copii de clasa a 4-a niste concepte extrem de folositoare.
Imi doream sa cunosc mai multe, sa fac parte din mediul acela, sa fiu ca el.
Uitasem si parca nu ma mai interesa afacerea mea cu haine din portbagaj, insa ea era conducta finaciara.
Eram flamand de informatii asa ca odata ce am intrat la munca in magazin, am inceput sa pun intrebari managerilor, sa ma ofer voluntar atunci cand se cerea sau nu.
Colegii ma vedeau ca un posibil castigator al unei pozitii in companie, asa ca rand pe rand incepeau sa apese butoane emotionale. Unul dintre ele era ca sunt moldovean. Nu stiu de ce ma enerva atat de tare desi ei nu spuneau decat un adevar. Asa era mintea de atunci.
Intr-o zi m-am enervat atat de tare incat am tras o colega de par.
Din aproximativ 50 de colegi, mai vorbeam cu mai putin de 10. Eram printre exilatii grupului.
Scopul pe care-l aveam ma limpezea atunci cand mintea imi era involburata. Vroiam sa stiu cat mai multe apoi sa plec sa-mi deschid propriul magazin.
Cum lucrurile nu ti se intampla asa cum vrei tu, ci intotdeauna mai bine :), o managera a venit cu urmatoarea propunere:
- In scurt timp dorim sa deschidem Zara la Iasi. Te vad activ si capabil. Vrei sa intri in training pentru pozitia de manager la Iasi? spune sefa.
- DA! Raspunsul a venit rapid, din corp; parca asteptam de o vesnicie sa ma intrebe asta.
Imi doream mult sa demonstrez cunostintelor unde am ajuns, dar mai ales tatalui meu, care nu-mi oferise creditul necesar.
Acum imi dau seama cat de multe lucruri facem pentru atentia si satisfactia parintilor. Uneori chiar toata viata.
Totul capatase alt sens pentru mine. Insa eu purtam o alta masca pe care nu vroiam ca ceilalti sa o stie, mai ales managerii.
Nu stiam sa vorbesc limba engleza, sa comunic eficient cu oamenii sau sa construiesc echipe. Eram doar un actor bun care da senzatia ca stie ce are de facut.
Avantajele mele erau dorinta de a demonstra ca pot, plus munca grea si multa la care puteam sa ma inham. Intotdeauna am simtit ca pot sa fac orice daca-mi doresc suficient de mult la care adaug actiune masiva.
Erau atat de multe de facut incat nu stiam de ce sa ma apuc mai intai.
Sa invat materialele textile, stiluri vestimentare, contexte in care se poarta? sau
Limba engleza? sau Cum sa lucrez cu oamenii?
De cum sa-mi inteleg emotiile nici macar nu stiam ca se poate invata, capitol la care eram praf si care m-a lovit frontal mai tarziu.
Primul test a venit atunci cand m-au chemat in biroul managerial si m-au pus sa dau telefon in Spania, sa vorbesc in engleza despre un model de cizme care era cu defect.
Am simtit cum imi cade cerul pe mine. In timp ce suna telefonul m-am inrosit, auzeam inima batand in gat si faceam eforturi colosale sa-mi aduc aminte cuvinte in engleza pe care le auzisem la desene animate.
Nu stiu daca ti s-a intamplat sa crezi ca stii iar atunci cand esti pus sa vorbesti sa realizezi ca esti in pantaloni scurti.
Asa eram ma simteam eu atunci, in bikini.
Nu mai stiu nimic din ce am spus si nici nu stiu nici cum de m-au tolerat. Poate ca m-am descurcat insa mi-e greu sa cred. Nici acum nu excelez.
Trecand stresat si peste asta, am continuat sa dau tot ce pot mai bun din mine. Experienta de santierist, ma facea sa rezist si cate 12h pe zi in picioare. Seara imi faceam baie cu sare la picioare iar dimineata ma incaltam cu aceiasi pantofi rigizi care-mi creasera bataturi.
Stiam ca succesul are un pret pe care eram gata sa-l platesc si chiar sa las bacsis. Imi aminteam de vorba lui taicamiu care mi-a servit multi ani. Ai nevoie de cel putin 5 ani de chin pentru a reusi. Avea dreptate pentru ca asa reusise el.
Marele meu atu era ca aveam talent in a selecta ce este frumos. Lucram cu pasiune la aranjarea produselor in magazin. Depistam esteticul iar asta m-a ajutat sa fiu in continuare in cursa spre titlul de manager pe care incepusem sa mi-l doresc cu ardoare.
Dupa 6 luni de cand eram angajat, contractul meu s-a schimbat din vanzator in asistent manager. E-ul meu era pompat la maxim si eram gata sa beau, sa ma distrez si sa dau tuturor de veste ca am reusit.
SUNT MANAGER LA ZARA! Uitam sa spun si de cuvantul asistent. Oricum nu era relevant deoarece toti 3 managerii necesari unei sectiuni eram pe pozitie de asistenti urmand ca dupa un an sa se definitiveze cine era managerul de magazin.
Urma munca si mai grea pentru mine. Adevaratele teste la care eu eram cel mai aspru judecator al meu.
Consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat.
Tempor auctor, ante ipsum consectetuer at, viverra accumsan, libero odio a dolor tellus vulputate leo sed ante. Vestibulum ante pellentesque quis, pellentesque sagittis vel, consequat wisi. Proin posuere. Quisque at nulla. Maecenas eleifend mauris rhoncus suscipit. Suspendisse nulla dictum accumsan sed, euismod pede, nec dui. Morbi placerat vehicula neque. Praesent in vestibulum sed, vestibulum id, elit. Aenean mollis orci. Nullam justo facilisis pharetra. Suspendisse sed dolor sit amet dignissim massa. Duis mauris consequat sapien mauris vehicula ut, consectetuer adipiscing eget, bibendum pede. Vestibulum semper convallis. Praesent elit aliquet at, vehicula elit consequat auctor non, arcu. In vitae ante. Mauris magna sit amet, massa.
Phasellus a laoreet luctus, ante ipsum consectetuer adipiscing ligula. Lorem ipsum primis in accumsan sit amet, consectetuer massa. Curabitur ac pede. Lorem ipsum primis in risus. Vivamus nibh. Etiam et libero. Nullam vulputate sagittis, nunc vel ligula accumsan tincidunt. Maecenas semper risus dolor sit amet, tempor interdum eu, tempor pede quis leo. Maecenas bibendum quis, lacinia aliquet. Quisque vitae metus. Donec congue. Proin faucibus orci luctus et nisl. Sed diam eu odio. Morbi.